Salvem l’Empordà de purins – IAEDEN

Salvem l’Empordà de purins – IAEDEN

Comunidad Autónoma:Catalunya

Ubicación:L’Alt Empordà

Año de creación:2016

Problemática:Efectes de macrogranges existents

Síguenos en redes sociales

La plataforma es va crear el 2016 en una reunió de veïns afectats i organitzats per projectes de macro-granges a Calabuig (Bàscara), Palau de Santa Eulàlia (Salvem la Pellingarda), Pontós (Prou contaminació a l’Empordà) i la IAEDEN-Salvem l’Empordà. Ens uneix la preocupació per la contaminació dels aqüífers causada en bona part per nitrats procedents d’abocaments incontrolats de purins. Per això ens mobilitzem i fem una crida a tota la població empordanesa, a les associacions cíviques i als ajuntaments d’adherir-se al nostre manifest que reclama a la Generalitat una moratòria de noves macro-granges i d’ampliacions de granges fins que millori la gestió dels residus de la indústria ramadera i que tornem a tenir l’aigua neta i saludable a tots els municipis de la comarca.

Aquí pots consultar un mapa amb tots els projectes de noves granges i ampliacions de granges existents, dels que tenim constància i amb la informació que en disposem. Entreu-hi i mireu si en teniu al vostre municipi. També hi anirem afegint els ajuntaments que aproven la nostra moció a favor d’una moratòria temporal de totes les tramitacions fins que la Generalitat no solucioni la contaminació dels nostres aqüífers:

El 2015 teníem la meitat dels municipis altempordanesos (34 de 68) declarats com a zona vulnerable d’aqüífers contaminats per nitrats que procedeixen de fons agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes.

Aquests municipis són Armentera, Avinyonet de Puigventós, Bàscara, Borrassà, Cabanelles, Cabanes, Cistella, Far d’Empordà, Figueres, Fortià, Garrigàs, Lladó, Llers, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Peralada, Pontós, Riumors, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Santa Llogaia d’Àlguema, Saus-Camallera, Siurana, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilafant, Vilamacolum, Vilamalla, Vilanant, Vila-sacra, Vilaür.

Què demanem?

  • Al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que adopti mesures efectives per a resoldre la manca de planificació històrica en la implantació de les explotacions ramaderes, tenint en compte les limitacions reals dels recursos disponibles, afegida a la manca real i efectiva del control dels programes de repartició de les dejeccions ramaderes al sòl agrari.
  • A l’Agència Catalana de l’Aigua del Departament de Territori i Sostenibilitat que garanteixi la bona qualitat i disponibilitat de les aigües subterrànies en base a la Directiva Marc de l’Aigua, en el seu article 1d) i que doni compliment efectiu a la obligació següent «garanteixi la reducció progressiva de la contaminació de l’aigua subterrània i eviti noves contaminacions» i prioritzi i faci efectiu l’ús racional i sostenible de l’aigua, com a bé natural, d’especial interès públic, estratègic, i cada vegada més escàs.
  • Al Departament de Territori i Sostenibilitat que dicti la suspensió de les tramitacions i llicències de totes les granges mentre es redacta el Pla Director Urbanístic de les explotacions ramaderes. D’acord amb l’article 73 de la Llei 1/2010 de 3 d’agost pel qual s’aprova el text refós de la llei d’Urbanisme, el Departament de Territori i Sostenibilitat té potestat de suspendre les tramitacions i llicències d’instal·lacions o ampliacions de les activitats que regula l’esmentat Pla.

Noticias relacionadas

Actualidad

Conoce nuestros comunicados, la actualidad informativa alrededor de la ganadería industrial y el calendario con nuestros eventos.